miercuri, 31 martie 2010

Volumul II

APARE VOLUMUL II DIN « ENCICLOPEDA DE KINETOTERAPIE »

În data de 15 aprilie 2010 va ieşi de sub tipar volumul II din « Enciclopeia de kinetoterapie », în prefaţa căreia, domnul profesor universitar dr. Valeriu Rusu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, o apreciază ca fiind : CARTEA FUNDAMENTALĂ A KINETOTERAPIEI premieră naţională, considerândcă va fi semnalată şi pe plan internaţional !
Încă din 1963-1966, D. Moţet concepe termenul de rit¬mo¬ki¬ne¬ziterapie folosit în corectarea bâlbâielii şi (foarte important) pe cel de kinezi¬te¬ra¬peut. El este unul dintre fondatorii Asociaţiei Române de Kinetoterapie, al în¬văţământului superior de kinetoterapie (1992) şi fondatorul Secţiei de Ki¬ne¬toterapie a Universităţii din Bacău (1992). În aceste condiţii era necesară o carte ştiinţifică datorită căreia kinetoterapia să dobândească un rang u¬ni¬ver¬sitar prin conceperea şi elaborarea unui material de informare complexă a¬supra domeniului. Adică, o “Enciclopedie de kinetoterapie”. De obicei, o astfel de lucrare se naşte din implicarea unui grup condus de un coor¬do¬na¬tor. Profesorul Dumitru Moţet a început alegând această cale, care s-a do¬ve¬dit în câţiva ani neproductivă. Cauza, mărturisită de autor cu părere de rău (în Introducerea, din vol. I): “abandonarea ulterioară a muncii pentru re¬a¬li¬zarea actualei forme a lucrării din partea majorităţii celor cu care am pornit la drum”. Ceea ce a însemnat angajarea autorului într-un efort con¬si¬de¬rabil, o adevărată probă de anduranţă. Altmiteri, valoarea excepţională a “En¬ciclopediei de kinetoterapie” este generată de personalitatea pro¬fe¬so¬ru¬lui Dumitru Moţet: intelectual deşăvârşit, capabil să conceapă o enciclopedie spe¬cializată modernă, om de ştiinţă şi de mare cuprindere culturală, cu¬nos¬că¬tor profund al domeniului interdisciplinar al kinetoterapiei, dar şi un neo¬bo¬sit căutător de bibliografie, pe care o selectează şi o sintetizează.
Reprezentarea schematică a disciplinelor ştiinţifice din cadrul ştiin¬ţe¬lor particulare care participă la constituirea kinetoterapiei, pe care autorul o pre¬zintă în volumul I este originală, fiind enumerate nu mai puţin de 16 dis¬ci¬pli¬ne în relaţie cu kinetoterapia. În mod evident concepţia sa se reflectă în En¬ci¬clo¬pedie, în axul central al acesteia care este terminologia kine¬to¬te¬ra¬pi¬ei. Vo¬ca¬bularul termenilor de specialitate utilizaţi în kinetoterapie, de la cei cla¬sici la neologisme, este redactat cu o acurateţe desăvârşită, care va atrage şi chiar va captiva, cu siguranţă, pe studenţi şi pe specialiştii în kine¬to¬te¬ra¬pie, dar şi pe cei interesaţi de lărgirea orizontului de cunoaştere, mai ales că la ni¬ve¬lul populaţiei procentul beneficiarilor potenţiali ai kinetoterapiei este foarte mare.
Pentru că prefaţa de faţă este destinată volumului al II-lea, în curs de apariţie, menţionez că asemenea volumului I, acesta conţine pe lângă tezau¬rul de termeni (literele N-Z) şi o secţiune referitoare la practica kineto¬tera¬peu¬tică. Autorul prezintă mai întâi, în introducere la această secţiune: o sis¬te¬ma¬tizare modernă a mijloacelor utilizate în kinetoterapie, conform stan¬dar¬delor internaţionale. Urmează “Repere ale practicii kinetoterapeutice” ca o reflectare a creativităţii şi a vastei activităţi practice şi de cercetare ale au¬torului. Primul subcapitol este tehnic: “Programe de exerciţii utilizate în kinetoterapie”. Urmează teme de mare interes, unele de o extremă ac¬tua¬li¬ta¬te, precum “Repere dinamice utile cunoaşterii bolii Parkinson şi indicaţii pen¬tru tratamentul prin kinetoterapie” sau “Repere utile pentru înţelegerea complexă a afaziei şi alcătuirea unor programe eficiente de educare şi/sau recuperare a acestora”. Nu mă îndoiesc că şi volumul al II-lea va conţine i¬lus¬traţii color reproduse impecabil, asemenea celor din volumul I.
Trebuie să remarc corectitudinea cu care autorul citează sursele biblio¬gra¬fice utilizate, inclusiv cele autohtone, obicei pe care unii autori autohtoni l-au pierdut.
Profesorul universitar Dumitru Moţet a scris cartea vieţii sale, o lu¬cra¬re care stârneşte profunda mea admiraţie. Îi urez ca “Enciclopedia de kine¬to¬terapie” să aibă o soartă pe măsura valorii sale. Iar dacă uneori se va con¬frun¬ta cu ingratitudine sau invidie, care bântuie în aceste vremuri, îl asigur că toţi cei dedicaţi studiului kinetoterapiei vor fi captivaţi de cartea fun¬da¬men¬tală a profesiei lor, mulţumindu-i astfel autorului.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Aparitia celui de al doilea volum din Enciclopedia de kinetoterapie, este o intregire interesanta si instructiva al primului volum, continand repere practice recomandate a fi utilizate unele din cele mai importante afectiuni si handicapuri, unele ce nu au mai fost abordate pana acum.

Anonim spunea...

Aparitia celui de al doilea volum din Enciclopedia de kinetoterapie, este o intregire interesanta si instructiva al primului volum, continand repere practice recomandate a fi utilizate unele din cele mai importante afectiuni si handicapuri, unele ce nu au mai fost abordate pana acum.