marți, 16 septembrie 2008

Istoic I.

In primul rand trebuie sa fac o corectura la articolul de introducere: in loc de "doua institutii" corect este "trei institutii", iar restul este in regula.
Comentariile pe care le-am primit, ma determina sa largesc plaja referintelor la aspectele din istoric, fara a exagera cu toate amanuntele "luptei" de dupa infiintarea Invatamantului superior de kinetoterapie. Este insa necesar sa punctez cateva momente, care sa edifice cititorul si sa sensibilizeze forurile competente (daca mai exista!)
  1. Dupa infiintare - 1992 - la un an a aparut in cadrul Universitatilor de medicina din Bucuresti si Oradea, specializarea "Fiziokinetoterapie" (termen ce nu se regasea si nu se regaseste nicaieri in lume), care s-a vrut a fi "concurenta" celor de kinetoterapie, provocand nenumarate neantelegeri chiar in randul propriilor studenti, care nu stiau ce vor fi de fapt (li se spusese ca vor fi medici de specialitate!). Amanunte se gasesc in lucrarea: "Scurt istoric al Invatamantului superior de kinetoterapie", comunicata si tiparita in doua editii (1995 si 2000) in Analele Universitatii din Oradea (Kinetoterapie), semnate de subsemnatul.
  2. Dupa repetate interventii la ministerele abilitate (MIS si MS), pentru a se proceda la diligentele necesare (la Ministerul Muncii), in vederea intoducerii in COR (Clasificarea ocupatiilor din Romania), a ocupatiei de kinetoterapeut, aceasta nu s-a efectuat decat in anul 1997 si numai in urma interventiilor Universitatii din Bacau (prin subsemnatul), adica dupa un an dela absolvirea primei promotii (1996). Nu cred ca este necesar sa comentez mai detaliat asupra interesului si preocuparii forurilor amintite. Dumneavoastra ce parere aveti?
  3. Dupa mai bine de un an de la data amintita, s-au facut demersurile necesare si pentru absolventii de la Fiziokinetoterapie, folosindu-se ceea ce obtinusem noi. Interesant, nu?
  4. Au urmat nenumarate "socuri" verbale si scrise, generate de interese despre care am mai amintit, scopul fiind acela de a "minimaliza" rolul (prin pregatire) kinetoterapeutilor in comparatie cu fiziokineto. Semnificativ a ramas realitatea, ca la concursurile pentru ocupare de posturi in unitatile clinice, au avut castig de cauza absolventii kinetoterapeuti in fata celor de la fiziokinetoterapie. Rezultatul = s-au emis dispozitii ca la concursuri sa nu mai fie acceptati decat fiziokinetoterapeuti, iar kinetoterapeutii nu vor avea dreptul sa profeseze decat in sport si in ONG-uri. Ce parere aveti? Este sau nu vorba de un coflict de interese, in care cel mai "TARE" castiga?
  5. In "contrapunct" absolventii kinetoterapeuti sunt recunoscuti si introdusi in toate formele de organizare (unitati clinice,etc) din strainatate (Anglia, Canada,Franta, Germania,Spania, SUA,etc). Este interesant, nu? Care este opinia dvs.?
  6. Cadrele didactice din facultatile si sectiile de kinetoterapie de la noi, au fost si sunt cooptate in continuare, in organisme de profil, avand functii de raspundere (Ex.: Doina Marza, Gabriela Raveica - de la Bacau, Vasile Marcu ce la Oradea,etc). Nu sunt informatii de acest gen, despre cadrele de la fiziokineto. Este vorba de organisme cum ar fi: ENPHE (Reteaua europeana de kinetoterapie pentru invatamantul superior), ENDHE (Asociatia europeana de terapie ocupationala), WCPT (Organozatia mondiala a kinetoterapeutilor), s.a. Este laudabila aprecierea de care se bucura romanii pe plan European si Mondial, ca reprezentanti ai Kinetoterapiei din tara noastra. Va place si dvs., Nu?
  7. De la infiintare si pana azi facultatile si sectiile de kinetoterapie au organizat si desfasurat peste 40 de actiuni stiintifice nationale si internationale, de la sesiuni de comunicari (pentru studenti si cadre didactice), la conferinte si chiar congrese , la care s-a inregistrat o perticipare numeroasa de specialisti si din strainatate (Anglia, Franta, Olanda, Suedia, Ungaria,etc), care alaturi de cei din tara noastra s-au bucurat de unanime aprecieri.
  8. Din pacate trebuie sa facem apel la o veche zicala romaneasca "Nu poti sa ajungi fruntas la tine in in oras"! Cine lupta, pana la urma trebuie sa castige, dar este necesara perseverenta, persuasiune, fara scuze caci stim noi si ce spun francezii " ca cine se scuza, se.....".
  9. Un sfat din experienta celor peste 53 de ani: "Fiti aspri, nu va lasati intimidati, folositi adevarul impotriva imposturii, folositi stiinta impotriva antestiintei, nu lasati sa va scape nimic, folositi-va de orice moment prielnic si de orice relatie va poate fi de folos" . Numai asa veti INVINGE!

PROF. UNIV. (La pensie) D. Motet

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna seara domnule Profesor Univ. Dumitru Motet. Va mulțumesc pentru eforturile depuse in recunoașterea kinetoterapiei in România si nu numai. Roada eforturilor de acum câțiva ani de zile face ca astăzi kinetoterapia din România sa fie recunoscuta si chiar apreciata aici in FRANTA. Si datorita dumneavoastra am putut ajunge aici, si datorita doamnei Lector univ. dr. Manole Lacramioara si domnului Lector univ. dr. Manole Vasile care atatia ani au intretinut relatiile cu facultatea de kinetoterapie din Grenoble (relatie prin care si eu am fost 5 luni de zile in Franta in stagiu, fapt ce m-a ajutat mult sa ajung aici).

Va multumesc!
Ciprian Baltag, absolvent al FSMSS - Bacau, promotia 2007.